Onderhoud werkschoenen
Hoe onderhoud ik mijn werkschoenen?
Om langdurig loopplezier van uw veiligheidsschoenen te hebben kunt u dit verlengen als uzelf ook een bijdrage wil leveren aan het onderhouden van deze schoenen. Met name het goed verzorgen van de schoenen draagt ertoe bij dat de schoenen langer meegaan, de schoenen minder snel vocht doorlaten en uzelf meer loopcomfort haalt uit de schoenen.
Om dit te bevorderen geven we hierbij een aantal onderhoudstips:
• Vet de schoenen regelmatig in.
Dit zorgt ervoor dat het leder soepel blijft en minder snel vocht doorlaat.
• Maak de schoenen eens in de maand van binnen schoon.
Dit zorgt voor een betere vochtregulatie van binnen uit.
• Zet de schoenen ‘s avonds weg op een goed geventileerde plaats zodat deze op een normale manier kunnen drogen.
De schoenen kunnen dan het dagelijkse voetvocht beter verwerken.
• Zet de schoenen nooit bij een kachel te drogen, dit voorkomt afscheuren van leder.
• Om transpiratievochtproblemen zoveel mogelijk te onderdrukken is het raadzaam sokken te dragen die zoveel mogelijk vervaardigd zijn uit wol of katoen.
Dit zijn namelijk stoffen die vocht kunnen opnemen. De sokken nooit in wasverzachter wassen. De sokken nemen dan namelijk geen vocht meer op.
Wat is de waterresistentie van leren werkschoenen?
Leder is een natuurproduct waar oorspronkelijk de haargroei van het dier doorheen groeit. Om leder te verwerken aan schoenen dient dit geconserveerd te worden. Dit doet men om de natuurlijke rek eigenschappen te waarborgen, het leder soepel te houden en het waterresistent te maken. Dit conserveringsmiddel bestaat uit een zoutoplossing van Chroom/Nikkel.
Voor leder dat aan veiligheidsschoenen verwerkt wordt geldt een minimale norm dat leder in nieuwstaat 1 uur waterresistent dient te zijn. Men is in staat deze waterresistentie in nieuwstaat te verhogen tot wel 7 uur. Waterdicht leder bestaat niet.
Deze norm geldt voor alle schoenen die aan de EN 20345 S2 en S3 norm voldoen. Zodra het leder blootgesteld wordt aan overdadige vochtige omstandigheden lost de zoutoplossing op (witte kringen op leder) en loopt de oorspronkelijke conditie van leder terug. Dus ook de waterresistentie.
Alleen door de schoenen regelmatig goed in te vetten kan men dit proces afremmen. Ook de stiknaden van schoenen kunnen vocht doorlaten. Per slot van rekening heeft er een penetratie van een naald plaatsgevonden. Deze dienen dus ook goed te worden ingevet.